Velden zijn niet correct ingevuld

Spouwverblijven maken

Natuurvriendelijk isoleren met spouwborstels doe je zo, stap voor stap en eenvoudig uitgelegd:

  • Voorbereiden van een spouwverblijf: Maak een verblijfplaats in de spouwmuur vrij van isolatiemateriaal. Dit wordt een spouwverblijf genoemd. Een spouwverblijf biedt een stabielere temperatuur en vochtigheidsgraad dan een vleermuiskast en een betere bescherming tegen roofdieren en menselijke verstoring
  • Gebruik van spouwborstels: Plaats spouwborstels om te voorkomen dat isolatiemateriaal in het spouwverblijf komt. De borstels houden het isolatiemateriaal tegen.
  • Tijdstip van aanbrengen: Creëer de spouwverblijven wanneer je ook maatregelen neemt tegen vleermuizen. Zorg dat deze maatregelen de toegang tot de spouwverblijven niet hinderen.
  • Locatie van het spouwverblijf: Maak het spouwverblijf bovenaan de spouwmuur. Je kunt een spouwborstel in een U-vorm vanaf de bovenkant in de spouw plaatsen (zie plaatje)
  • Verbinding met het dak: Zorg ervoor dat het spouwverblijf bovenaan open is en in verbinding staat met het dak. Is de bovenkant van de spouw gesloten? Open deze dan met een smalle sleuf (minstens 20 mm breed en 50 mm lang) als dat technisch mogelijk is.
  • Toegang tot het spouwverblijf: Maak een opening in de gevel die toegang geeft tot het spouwverblijf. Deze opening moet ongeveer 20 mm bij 50 mm zijn, zoals bij een open stootvoeg.
  • Aanpassingen om technische redenen: In sommige gevallen mag je spouwverblijven vervangen door kleinere of door vleermuiskasten. Dit kan alleen om technische redenen, zoals het risico op vochtproblemen door een te grote verhouding tussen het spouwverblijf en het te isoleren geveldeel. Licht deze situaties altijd toe in de melding.

Afmetingen spouwverblijven:

  • Tussenwoningen: Maak per gevel één klein spouwverblijf van 30 x 30 cm. Als dit niet mogelijk is, kan een vleermuiskast worden gebruikt als alternatief.
  • Hoekwoningen en eindwoningen: Maak één groot spouwverblijf van 100 x 100 cm. Als dit niet haalbaar is, mag het worden vervangen door één middelgroot spouwverblijf (60 x 60 cm) en twee kleine spouwverblijven.
  • Vrijstaande woningen: In de nok moet een groot spouwverblijf van 100 x 100 cm komen. Indien dit technisch niet realiseerbaar is, mag dit worden vervangen door één middelgroot spouwverblijf (60 x 60 cm) en drie kleine spouwverblijven (30 x 30 cm), of, in het uiterste geval, door een klein spouwverblijf per gevel (30 x 30 cm) of een vleermuiskast per gevel als alternatief.
  • Lage woningen (minder dan twee bouwlagen met vliering): Er is een verplichting voor een klein spouwverblijf per gevel. Indien technisch niet mogelijk, mag een vleermuiskast als vervanging dienen.

De voorkeur gaat uit naar dit type verblijfplaatsen in plaats van naar externe kasten, omdat:

  • Een spouwmuur profijt heeft van de warmteopslagcapaciteit, waardoor deze stabieler in binnenklimaat is en ook in de winter langer vorstvrij blijft;
  • Een spouwmuur goed past bij het zoekbeeld van vleermuizen naar verblijfplaatsen, waardoor de acceptatiegraad hoog zal liggen;
  •  Interne verblijven minder makkelijk in verval raken en daardoor een langere levensduur hebben.

! Let op, deze informatie is van de gemeente Utrecht. Opgesteld door Provincie Utrecht, Domein Landelijke Leefomgeving, team Natuur en Landbouw. Check altijd bij de desbetreffende ecoloog of instantie voordat je start met isoleren. 
 

Aanvragen

 



Naar overzicht

Voor vragen kunt u bellen naar

(0528) 217123

Of neem contact op